Doorgaan naar inhoud
Hoe poets je je tanden elektrisch?

Hoe poets je je tanden elektrisch?

Een goede tandhygiëne begint met een correcte poetstechniek. Maar hoe poets je je tanden elektrisch? Hieronder vind je een handig stappenplan voor het gebruik van een elektrische tandenborstel.

Stap 1: doe tandpasta op de borstelkop

Neem je elektrische tandenborstel en doe wat tandpasta op de borstelkop. Een dot ter grootte van een erwt is voldoende. Voor volwassenen raden we een tandpasta met een fluorideconcentratie van 1450 ppm aan.

Stap 2: zet de borstel op het tandoppervlak

Zet de tandenborstel in een hoek van 45° op je gebit, net boven de tandvleesrand, en zet de elektrische tandenborstel op. Oefen weinig druk uit. Houd de borstel enkele seconden op dezelfde plaats en ga daarna naar de volgende tand. Een poetsbeweging maken zoals bij een manuele tandenborstel hoeft niet, want de haartjes maken de poetsbeweging.

Stap 3: poets de 3 B’s

Houd een vaste poetsvolgorde aan. Gebruik bijvoorbeeld de 3 B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Je start dus met de achterkant van de laatste kies en gaat zo naar de andere kant. Dat doe je ook met de voorzijde. Daarna zijn de kauwvlakken aan de beurt. Doe dit zowel voor de bovenkaak als de onderkaak.

Stap 4: spoel de borstelkop

Klaar? Dan mag je de elektrische tandenborstel uitzetten en de borstelkop afspoelen met water. Maak eventueel ook de tandenborstel zelf schoon. Nadien laat je alles rechtopstaand drogen.

Stap 5: spoel je mond (optioneel)

Indien gewenst kan je na het poetsen je mond spoelen met een kleine hoeveelheid water. Deze stap is optioneel. De fluoride in de tandpasta is namelijk goed voor je tandglazuur. Simpelweg de overtollige tandpasta uitspugen is dus ook oké.

 

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Vorig artikel Is elektrisch poetsen beter?
Volgend artikel Vanaf welke leeftijd elektrisch poetsen?