Doorgaan naar inhoud
Hoe vaak moet je naar de tandarts?

Hoe vaak moet je naar de tandarts?

Regelmatig je tandarts bezoeken is essentieel voor een gezond gebit. Maar hoe vaak moet je naar een tandarts gaan? Een keer per jaar, tweemaal of meer?

Twee keer per jaar naar de tandarts

Tandartsen raden aan om ieder half jaar langs te komen voor een nazicht. Tijdens dit bezoek wordt gecontroleerd of er geen vervelende ontwikkelingen hebben plaatsgevonden de voorbije 6 maanden, zoals nieuwe gaatjes, tandvleesontstekingen of nog erger. Door tweemaal per jaar naar een tandarts te gaan, kan men problemen in een vroegtijdig stadium aanpakken.

Is deze timing voor jou door een of andere reden onhaalbaar? Dan is een jaarlijks tandartsbezoek het absolute minimum.

Is dit bezoek verplicht?

Nee, dit bezoek is vrijblijvend. Je bent dus helemaal niet verplicht om naar een tandarts te gaan. Het is puur een persoonlijke keuze voor je gezondheid.

Wat als je lange tijd niet naar de tandarts gaat?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen meerdere jaren niet naar de tandarts gaan: angst, financiële problemen of andere persoonlijke ontwikkelingen.

Hierdoor is de kans groter dat kleine gaatjes uitgroeien tot ontstekingen. Dat gaat gepaard met pijn. In het slechtste geval verlies je de tand of kies in kwestie.

Des te langer je wacht, des te slechter je gebit.

En omdat er een meer uitgebreide behandeling nodig is om alles te herstellen, zullen de kosten een stuk hoger uitvallen.

Je hebt er dus alle baat bij om regelmatig langs te gaan.

Vorig artikel Voorkom een slechte adem en poets je tanden!
Volgend artikel Hoe kan je je gebit versterken?