Doorgaan naar inhoud
Tanden en zwangerschap

Tanden en zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op mond- en tandproblemen. Daarom is het ook tijdens je zwangerschap enorm belangrijk om je gebit in topconditie te houden.

 

Tandvleesontsteking (zwangerschapsgingivitis)

Tijdens de zwangerschap gaat je hormoonspiegel alle kanten op. Dit zorgt voor allerlei ongemakken. Sommige vrouwen krijgen te maken met opgezwollen tandvlees dat makkelijk bloedt tijdens het tandenpoetsen. Dit noemt men ‘zwangerschapsgingivitis’. Het wordt veroorzaakt door het hogere progesterongehalte in je lichaam, en komt vooral voor tussen de 2e en 8e maand.

Wie hiervan last heeft vindt het vaak aangenaam om iets zachter te poetsen. Onze elektrische tandenborstel heeft bijvoorbeeld een ‘soft’ stand die ideaal is om bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Vroeggeboorte door parodontitis

Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking die zicht uitbreidt naar het ondergelegen kaakbot) twee- tot zevenmaal meer kans hebben op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht.

Daarom raden tandartsen aan om tandvleesontstekingen te laten behandelen voordat je zwanger wil worden. Wanneer parodontitis ontstaat tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om voor de 28e week de aandoening te behandelen.

Tandartsbezoeken tijdens je zwangerschap

Blijf gewoon naar de tandarts gaan. Zo vermijd je tandproblemen.

Je laat best aan je tandarts weten dat je zwanger bent. Ingrepen met een verhoogd risico kunnen dan uitgesteld worden tot na de bevalling.

Misselijkheid tijdens je zwangerschap

Misselijkheid is een kwaal waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Moet je door ochtendmisselijkheid overgeven? Dan wacht je best even om je tanden te poetsen. Het maagzuur maakt het tandglazuur namelijk kwetsbaar. Door meteen te poetsen is de kans groter dat je het glazuur beschadigt. Spoelen met water of een fluoride spoelmiddel mag natuurlijk wel.

 

Photo by Yan Krukov

Vorig artikel Hoe kan je je gebit versterken?
Volgend artikel Welke tanden wisselt een kind eerst?