Doorgaan naar inhoud
Welke tanden wisselt een kind eerst?

Welke tanden wisselt een kind eerst?

Wiebelende tandjes? Vroeg of laat zal je kind melktandjes wisselen voor zijn/haar ‘grote mensentanden’. Maar wanneer vallen de eerste tanden uit? En hoe lang duurt het hele proces? Hier vind je alle antwoorden.

 

Het melkgebit

Zo’n 6 tot 9 maanden na de geboorte krijgen de meeste baby’s hun eerste tandje. Daarna wordt het gebit steeds verder uitgebreid. Rond de leeftijd van 3 jaar is het melkgebit compleet. Je zoon of dochter heeft dan 20 tanden en kiezen.

Tip: ook het melkgebit moet je regelmatig poetsen. Op deze manier voorkom je dat de eerste tandjes beschadigd raken en leert je peuter meteen een goede gewoonte.

Wanneer begint de tandenwissel?

Het wisselen van tanden begint rond 5 of 6 jaar. Maar het is perfect mogelijk dat je kleintje wat vroeger of later is. Bij elk kind is dit anders.

De eerste ‘volwassen’ tanden die doorkomen zijn de kiezen. Die komen achter de melktanden, waardoor er geen bestaande tanden uitvallen. Je kind merkt hier waarschijnlijk niets van.

Welke tanden vallen eerst uit?

Meestal vallen de twee voorste tanden eerst uit (boven- en onderaan). Dat komt omdat de nieuwe centrale snijtanden doorbreken. Die zorgen ervoor dat de wortel van de melktandjes wordt opgelost, waardoor die gaat wiebelen en uitvalt.

Daarna is het de beurt aan de buitenste voortanden (laterale snijtanden), de hoektanden en de kiezen. Er komen ook 8 nieuwe kiezen bij.

Op een leeftijd van 13 of 14 jaar is het volwassen gebit bijna compleet. Mogelijks kunnen later, tussen 18 en 24 jaar, nog de verstandskiezen doorbreken, maar dat is niet bij iedereen het geval.

Onderstaande afbeelding geeft een mooi overzicht van welke tanden eerst uitvallen:

Na de tandenwissel wordt tandenpoetsen nog belangrijker

Een melkgebit doet slechts enkele jaren dienst. Maar volwassen tanden en kiezen zijn voor de rest van je leven. Daarom is een goede mondhygiëne zo belangrijk. Door tweemaal per dag te poetsen met fluoridehoudende tandpasta, op te passen met wat je eet en regelmatig een tandarts te bezoeken, vermijd je problemen op latere leeftijd.

Wist je trouwens dat ook kinderen elektrische mogen poetsen? Een elektrische tandenborstel zoals die van Pütz verwijdert meer vuil en tandplak dan een manuele tandenborstel.

Tandenpoetsen is voor de meeste kinderen een saaie bezigheid, waardoor ze dit niet graag doen of te kort poetsen. Gebruik daarom een van deze smartphone apps. Die maken het poetsen veel leuker via muziek en spelletjes.

Vorig artikel Tanden en zwangerschap
Volgend artikel Je tong schoonmaken om tongbeslag te verwijderen