Doorgaan naar inhoud
Je tong schoonmaken om tongbeslag te verwijderen

Je tong schoonmaken om tongbeslag te verwijderen

Ongeveer 3 op 10 Nederlanders krijgt te maken met een slechte adem. Die wordt mede veroorzaakt door tongbeslag. De oplossing? Die vind je op deze pagina.  

Tongbeslag

Soms heb je last van een witte aanslag op je tong. Die is vergelijkbaar met tandplak. Ze ontstaat door bacteriën in je mond die zich tegoed doen aan voedselresten.

Tongbeslag kan zorgen voor nare geurtjes. Dat is niet alleen onaangenaam voor jezelf, maar ook voor de mensen rondom je heen. Daarom is het belangrijk om je tong goed schoon te maken.

Bonus: een goed gereinigde tong verbetert je smaak.

Manieren om je tong schoon te maken

Er zijn twee manieren om je tong te reinigen:

  1. Met een tongschraper
  2. Met een tandenborstel

Een tongschraper is een instrument met een O-vorming uiteinde. Hiermee schraap je de witte aanslag van het oppervlak. Plaats hem achteraan je tong en beweeg langzaam naar voor. Spoel de tongschraper af en herhaal totdat alles proper is.

Een tongschraper is niet iets wat veel mensen standaard in hun badkamer hebben liggen. Gelukkig is er een veel makkelijkere oplossing: je tandenborstel. Maak een poetsbeweging over je tong om alle tongbeslag te verwijderen. Vergeet niet om de borstelhaartjes goed af te spoelen wanneer je klaar bent.

Hoe vaak moet je je tong poetsen?

Tandartsen adviseren om dagelijks je tong te poetsen. Doe dit aansluitend op het poetsen van je tanden. Op deze manier ben je zeker van een optimale mondhygiëne en een frisse adem.

Nog meer tips

  • Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van je tong bent.
  • Spoel na met mondwater voor het beste resultaat.
  • Witte, bobbelige vlekjes op je tong kunnen duiden op een schimmelinfectie (Candida Albicans). Soms is het nodig om die te behandelen met medicatie. Vraag hiervoor raad aan je tandarts.
Foto door Oleg Magni van Pexels
Vorig artikel Welke tanden wisselt een kind eerst?
Volgend artikel Zo krijg je witte tanden (en wat je absoluut NIET mag doen)