Doorgaan naar inhoud
Zo krijg je witte tanden (en wat je absoluut NIET mag doen)

Zo krijg je witte tanden (en wat je absoluut NIET mag doen)

Onze tanden verkleuren langzaamaan door verschillende factoren, zoals het drinken van koffie of slechte poetsgewoonten. Maar natuurlijk wil iedereen een stralend witte glimlach. Jij waarschijnlijk ook. In dit artikel vind je een paar tips voor wittere tanden die je meteen kan toepassen.

Tips van tandartsen voor witte tanden

Dit is advies van tandartsen om verkleuringen te voorkomen:

  • Poets 2x per dag je tanden: ’s ochtends en voor het slapengaan
  • Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel (zoals die van ons)
  • Ook flossen of stoken is belangrijk
  • Stop met roken
  • Let op natuurlijke en kunstmatige kleurstoffen in voeding zoals koffie, wijn, thee, snoep…
  • Breng regelmatig een bezoek aan je tandarts of mondhygiënist
  • Drink voldoende water doorheen de dag

Tanden blijven niet altijd wit

Hopelijk stellen we jou niet teleur, maar je tanden zullen na verloop van tijd verkleuren. Daar is helaas weinig tegen te beginnen. Het is onvermijdelijk. Gelukkig heb je wel in de hand hoe snel ze verkleuren. Door bovenstaande tips te volgen, geniet je langer van een schoon gebit.

Tanden bleken

Wil je een stralend wit gebit? Dan is er nog een oplossing: je tanden laten bleken. Laat deze behandeling steeds uitvoeren door een professional. Je gaat beter niet zelf aan de slag met bleekproducten, want die kunnen je tandglazuur beschadigen. Hierdoor krijg je misschien last van gevoelige tanden of gaatjes.  

Opgelet: poets niet te lang!

Sommige mensen denken dat ze sneller witte tanden krijgen door langer te poetsen. Ze staan vijf of tien minuten te schrobben in de hoop dat de verkleuringen verdwijnen.

Dat is niet het geval. Sterker nog: wanneer je te lang poetst, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen.

De meeste tandartsen raden aan om ongeveer 2 minuten tijd te nemen om je gebit schoon te maken. Het poetsen uitbreiden tot 3, 4, 5 minuten of zelfs langer heeft dus geen effect op de witheid van je tanden.

Vorig artikel Je tong schoonmaken om tongbeslag te verwijderen
Volgend artikel Mag je tanden poetsen tijdens de ramadan?