Doorgaan naar inhoud
Flossen of stoken?

Flossen of stoken?

Een goede mondverzorging begint met het regelmatig poetsen van je tanden, liefst met een sonische tandenborstel. Maar er komt veel meer bij te kijken. Tandartsen raden aan om dagelijks (of op zijn minst wekelijks) te flossen of stoken.

Wat is flossen?

Tijdens het flossen ga je met tandzijde (ook wel flosdraad genoemd) door de smalle ruimte tussen je tanden. Zo verwijder je vuil en voorkom je gaatjes.

Een flosdraad bestaat meestal uit zijde of nylon. Ze is dus sterk maar flexibel, waardoor je makkelijker tandplak verwijdert dat onbereikbaar is voor een gewone of elektrische tandenborstel.

Wat is stoken?

Net als flossen is het doel van stoken om voedselresten, bacteriën en tandplak te verwijderen. Maar in plaats van een dunne draad gebruik je een gedraaid metalen draadje met haartjes die een borsteltje vormen. Deze ragers zijn iets dikker dan flosdraad.

Wat is beter: flossen of stoken?

De beste methode om je tanden te reinigen is afhankelijk van de tussenruimte. Staan je tanden zeer dicht bij elkaar, dan kan je best flossdraad gebruiken. Wanneer er meer plaats is, is een rager de beste optie.

Over het algemeen wordt de ruimte tussen je tanden groter naarmate je ouder wordt. Dat komt omdat het bot een beetje zakt. Daarnaast kunnen ziekten zoals parodontitis of gingivitis ervoor zorgen dat de afstand tussen je tanden vergroot.

Nuttige informatie over flossen/stoken

  • Eerst flossen/stoken, dan poetsen. Zo maak je het vuil los, dat je daarna verwijdert tijdens het tandenpoetsen.
  • Je kan best dagelijks ragen, flossen of stoken.
  • Kinderen kunnen hiermee starten wanneer al hun blijvende tanden en kiezen zijn doorgebroken.
  • Maak voorzichtige bewegingen en poets niet te intensief.
  • Zorg ervoor dat je ragers in de juiste afmeting gebruikt.

People photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Vorig artikel Waarom is mondzorg bij ouderen zo belangrijk?
Volgend artikel Onze nieuwe sonische tandenborstels op de foto!