Doorgaan naar inhoud
Hoe erg is tandbederf (en kan het herstellen)?

Hoe erg is tandbederf (en kan het herstellen)?

Tandbederf is een van de meest voorkomende tandproblemen. Maar is het echt zo erg? En wat kan je eraan doen? Op deze pagina vind je alle antwoorden.

 

Waarom is tandbederf een probleem?

Tandbederf (ook gekend als cariës) is een aantasting van het tandglazuur. Dit glazuur is een harde laag die bestaat uit calciumkristallen en je tanden beschermt tegen gaatjes.

Als tandbederf niet behandeld wordt, krijg je last van gevoelige tanden of tandpijn. Daarnaast zijn er nog zichtbare gevolgen. Er ontstaan namelijk witte of bruine vlekken op je tanden. Bij vergevorderd tandbederf is het soms noodzakelijk om de tanden of kiezen te trekken. Dat wil je natuurlijk vermijden…

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken van tandbederf:

  • Onvoldoende tandenpoetsen
  • Tandenknarsen
  • Zure dranken (bv. cola, limonade, appelsap…)
  • Zetmeelrijke en suikerrijke voedingsmiddelen
  • Bepaalde medicijnen
  • Medische aandoeningen (bv. onvoldoende speekselvorming)

Kan tandbederf herstellen?

Nee, tandbederf kan niet herstellen. Dat komt omdat tandglazuur niet opnieuw aangroeit. Bestaande schade kan je dus niet terugdraaien. Heb je een gaatje, dan moet een tandarts dit vullen.

Hoe voorkom ik tandbederf?

Tandbederf voorkom je door het glazuur te beschermen. Een goede mondhygiëne is dus cruciaal. Poets je tanden tweemaal per dag met een elektrische tandenborstel (zoals die van Pütz) en gebruik steeds fluoridehoudende tandpasta. Je tanden hebben fluoride nodig om het tandglazuur in stand te houden. Maar in eten en drinken komt deze stof amper voor. Daarom heb je fluoridehoudende tandpasta nodig.  

Smile teeth photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Vorig artikel Kan je te lang tandenpoetsen?
Volgend artikel Een slechte adem: oorzaken en oplossingen