Doorgaan naar inhoud
Hoe krijg ik mijn tandvlees gezond?

Hoe krijg ik mijn tandvlees gezond?

Bij het woord mondverzorging denken we in de eerste plaats aan onze tanden. Toch verdient ook je tandvlees wat aandacht. Want gezond tandvlees zorgt niet alleen voor een mooie glimlach, maar voorkomt allerlei aandoeningen.

 

Wat is het nut van tandvlees?

Het tandvlees beschermt je tandwortels tegen tandbederf. Over het onderste stukje van je tanden zit namelijk geen tandglazuur. Het is dus belangrijk dat deze zwakke plek wordt beschermd, en dat is precies wat tandvlees doet. 

Hoe geraakt tandvlees ontstoken?

Ontstoken tandvlees (ook gekend als gingivitis) herken je aan:

  • Een donkerrode kleur
  • Een lichte zwelling
  • Regelmatige bloedingen na het tandenpoetsen of bij het eten

Deze ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Specifieke verwekkers zijn niet bekend. Wel wordt aangenomen dat een slechte mondhygiëne en roken tandvleesontstekingen in de hand werken.

Gingivitis is perfect te genezen. Maar bij een langdurige ontsteking kan parodontitis ontstaan. Hierbij laat je tandvlees een stukje los, waardoor het kaakbot verder wordt aangetast. Dit leidt tot gaatjes, gevoelige tanden, en in het slechtste geval zelfs tanduitval. Laat het dus niet zo ver komen!

Hou hoe ik mijn tandvlees gezond?

Gezond tandvlees begint bij een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag gedurende twee minuten je tanden met een elektrische tandenborstel en tandpasta met fluoride. Het gebruik van een elektrische tandenborstel blijkt uit onderzoek een beter effect te hebben dan een manuele tandenborstel. Daarnaast raden tandartsen aan om regelmatig te flossen of stoken. Tenslotte helpt een mondspoeling met chloorhexidine 0,2% FNA ook bij het behandelen van tandvleesontstekingen.

 

Picture

Vorig artikel Welke tandpasta voor elektrisch poetsen?
Volgend artikel Voorraad tandenborstel is OP! Maar binnenkort voorraad Pütz!