Doorgaan naar inhoud
Mag je tanden poetsen tijdens de ramadan?

Mag je tanden poetsen tijdens de ramadan?

Ramadan is de negende maand in de islamitische maankalender. Deze periode is onlosmakelijk verbonden met vasten. Van zonsopgang tot -ondergang wordt er niet gegeten of gedronken. Maar mag je eigenlijk je tanden poetsen tijdens de ramadan?

Is tandenpoetsen tijdens het vasten toegalaten?

Het vasten wordt niet verbroken zolang de tandpasta of het spoelwater niet in je keel terechtkomt. Je gebit reinigen of tandheelkundige behandelingen laten uitvoeren doorheen de dag is dus in principe mogelijk. Toch kiezen de meeste moslims ervoor om vroeg in de ochtend (sehri) of na zonsondergang (iftaar) hun tanden te poetsen. Ook dat is een goede oplossing.

Mondhygiëne tijdens de ramadan

  • Het gebruik van miswak is toegestaan en aangeraden, omdat het je mond op een natuurlijke manier reinigt.
  • Overdag kan je je tanden flossen of stoken. Daar komt geen water aan te pas.
  • Door het niet eten en drinken heb je sneller een droge mond. Hierdoor heb je meer kans op een slechte adem. Daarom is het belangrijk om je tong te reinigen.
  • Het drinken van koffie, thee en frisdranken voor het vasten wordt afgeraden, omdat ze sneller voor een droge mond zorgen. Drink dus veel water.
  • Spoel je mond tijdens de woedoe. Dit stimuleert de aanmaak van speeksel, wat je mondhygiëne verbetert.
  • Het gebruik van een elektrische tandenborstel zorgt voor een langdurig fris resultaat, omdat deze meer etensresten verwijdert dan een manuele tandenborstel.
Vorig artikel Zo krijg je witte tanden (en wat je absoluut NIET mag doen)
Volgend artikel Tanden poetsen zonder tandpasta