Doorgaan naar inhoud
Tanden poetsen zonder tandpasta

Tanden poetsen zonder tandpasta

Voor een goede mondhygiëne heb je twee zaken nodig: de beste elektrische tandenborstel en wat tandpasta. Maar is tandpasta echt noodzakelijk om je gebit in topvorm te houden? Of kan je ook zonder? Wij gingen op onderzoek uit.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van tandpasta

In 2016 publiceerde tandarts Cees Valkenburg samen met zijn collega’s de resultaten van een onderzoek in het Journal of Clinical Periodontology, waarin ze het effect van tandpasta op het verwijderen van tandplak analyseerden. Hun conclusie was opmerkelijk. Gemiddeld werd er na een eenmalige poetsbeurt met tandpasta 49,2% aan tandplak verwijderd, bij het poetsen zonder tandpasta was dit 50,3%. Er was dus geen significant verschil.

Dat is geen verrassing, want het mechanische effect van een tandenborstel draagt het meeste bij aan het schoonmaken van je gebit. Net daarom poetst een elektrische tandenborstel zoveel beter dan een manuele tandenborstel. Die produceert veel meer poetsbewegingen per minuut.

Kan je dan best zonder tandpasta poetsen?

Nee, het is geen goed idee om telkens zonder tandpasta te poetsen. In tandpasta zit namelijk fluoride. Deze stof versterkt het tandglazuur en beschermt je gebit tegen gaatjes (cariës). Daarnaast heeft tandpasta een antimicrobieel effect en zorgt het voor een frisse adem.

Vorig artikel Mag je tanden poetsen tijdens de ramadan?
Volgend artikel Hoelang gaan elektrische tandenborstels mee?